Wielkanoc to czas, w którym celebrujemy odrodzenie i życie. Rodziny gromadzą się przy suto zastawionych stołach, na których królują tradycyjne mazurki i jajka – kulinarne symbole tych świąt.
Wielkanocne menu było inspiracją konkursu dla uczniów klas Szkoły Przyspasabiającej do Pracy, który odbył się 8 kwietnia. Uczniowie przygotowali jajka faszerowane i mazurki udekorowane bakaliami, prezentując swoje potrawy na pięknie nakrytych stołach. Pojawiły się mazurki z oryginalnymi dekoracjami oraz różnorodne przystawki z jajek.
Jury, na czele z Panem Wicedyrektorem A. Szczęchem, miało trudne zadanie, gdyż wszystkie potrawy były przygotowane z wielkim zaangażowaniem. Smaki zachwyciły – jajka faszerowane tuńczykiem, szynką, wiosenne czy w ostrym sosie z pieczarkami, papryką i ogórkiem były wyśmienite. Ostatecznie wyróżniono wszystkich uczestników.
Konkurs był także okazją do wspólnego biesiadowania. Uczniowie i nauczyciele zasiedli do stołu, aby delektować się przygotowanymi potrawami, spędzając ten czas w miłej atmosferze.
Życzymy wszystkim równie udanych kulinarnych spotkań w gronie rodzinnym. Wesołych Świąt!
/Sabina Pikor/