Dzień Babci i Dziadka to wyjątkowe święto. Świętowanie tego dnia może mieć różne formy. Aby podziękować im za miłość, troskę i wsparcie wnuki składają życzenia obdarowują dziadków upominkami, wręczają przygotowane laurki.

Nasi uczniowie na ten wyjątkowy czas przygotowali laurki, zamienili się w piekarzy i upiekli ciasteczka. Pieczenie z pasją, to nie tylko sposób przygotowania pysznych wypieków, ale także sztuka wyrażania emocji i tworzenia czegoś wyjątkowego. Każdy składnik dodany z sercem, każda chwila spędzona przy wyrabianiu ciasta to wyraz wdzięczności i miłości.

Oto nasz sekretny przepis na „Ciasteczka z miłością”, które zachwycą smakiem i ciepłem wszystkich dziadków.

Składniki:

200 g „Cierpliwości” (czyli mąki pszennej),

100 g „Słodkich wspomnień” (cukru pudru),

150 g „Masła miłości”,

1 jajko „Od szczęśliwych kurek”,

1 łyżeczka „Śmiechu do smaku” ( cukru wanilinowego)

Szczypta soli „Na dobre dni”

1.Połącz miłość z cierpliwością

W dużej misce wymieszaj mąkę z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym i szczyptę soli nie za dużo bo życie dziadków jest już wystarczająco słodki!!!

2.Dodaj „masło miłości”

Rozetrzyj je w palcach, wetrzyj w suche składniki – wyobraź sobie, że to jak głaskanie wnuczka po głowie.

  1. Dodaj jajko od szczęśliwych kurek,

Wbij jajko i wymieszaj wszystko na gładką masę. Jeśli cisto się buntuje, przypomnij mu, że dziadkowie zasługują na to, co najlepsze!!!

  1. Chłodzenie dla spokoju ducha

Zwiń ciasto w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 min.

  1. Zabawa w kształty

Rozwałkuj ciasto i wytnij ulubione kształty dziadków, jeśli nie masz foremek użyj szklanki jak za czasów młodości babci.

  1. Piecz w cieple wnucząt

Piecz w 180 stopniach przez 12-15 min, aż ciasteczka będą rumiane jak policzki babci gdy widzi wnuki.

  1. Dekorowanie jak dzieło sztuki

Udekoruj ciastka jak prawdziwe dzieła sztuki, użyj lukru, posypek albo roztopionej czekolady, by udekorować ciasteczka.

  1. Podanie

Zapakuj ciastka do słoika tak by dziadkowie mogli się nimi chwalić przed sąsiadami.

SMACZNEGO !!!

Bardzo dziękujemy Pani Ali Ćwik oraz Pani Lidii Kani za zorganizowanie wyjątkowych warsztatów kulinarnych. Było to dla nas nie tylko wspaniałe doświadczenie, ale również doskonała okazja do nauki, rozwijania kulinarnych umiejętności i spędzania czasu w miłej atmosferze.

/Agata Gorący/