Szkoły
Zajęcia Rew.-Wych.
WWRD
Projekty europejskie
Erasmus C.H.A.N.G.E
Erasmus+
Comenius w ośrodku
Comenius
Zasadnicza Szkoła Zawodowa
Zasadnicza Szkoła Zawodowa
W roku szkolnym 2005/2006 przy Specjalnym Ośrodku Szkolno- Wychowawczym została utworzona Zasadnicza Szkoła Zawodowa Specjalna dla uczniów upośledzonych w stopniu lekkim, o profilu - kucharz małej gastronomii. Jest to szkoła zawodowa trzyletnia. Do szkoły przyjmowani są kandydaci, którzy ukończyli gimnazjum.
Uczniowie uczą się prawidłowego doboru środków żywnościowych, technik i procesów technologicznych stosowanych przy produkcji potraw, a także obserwują zmiany fizykochemiczne jakie zachodzą podczas ich przetwarzania.
Ucząc się w zsz o profilu kucharz małej gastronomii będziesz umiał:
ð praktycznie wykorzystać poznane zasady produkcji gastronomicznej,
ð stosować różne procesy technologiczne,
ð stosować maszyny i urządzenia, które są używane w poszczególnych procesach technologicznych,
ð przeprowadzić obróbkę wstępną surowców,
ð stosować różne metody obróbki cieplnej półproduktów,
ð sporządzać różne potrawy,
ð wykonywać prace porządkowe w zakładach gastronomicznych
ð posługiwać się podstawowym sprzętem stołowym i naczyniami,
ð będziesz znał zasady nakrywania stołów na różne okoliczności,
ð prawidłowo gospodarować surowcami, energią i wodą,
ð pracować w zespole i doskonalić umiejętności zawodowe,
ð scharakteryzować dokumentację obowiązującą w zakładzie gastronomicznym,
ð stosować przepisy bhp i ppoż.
Uczniowie podzieleni są na grupy podczas zajęć praktycznych. Praktykę zawodową odbywają na terenie szkoły. Szkoła kończy się egzaminem, uczniowie otrzymują tytuł - kucharz małej gastronomii.
Szkoła kończy się egzaminem potwierdzającym kwalifikacje zawodowe zgodnie z wytycznymi OKE w Krakowie.
Absolwenci mogą podjąć pracę w zakładach żywienia zbiorowego, restauracjach, barach, jadłodajniach, stołówkach pracowniczych, szpitalach itp.
opracowała: Lidia Kania
EGZAMIN POTWIERDZAJĄCY KWALIFIKACJE ZAWODOWE

Nasi uczniowie uzyskali bardzo wysokie wyniki zarówno z egzaminu praktycznego, jak i teoretycznego. Wierzymy, że zdobyta wiedza i umiejętności pozwolą im na zrealizowanie swoich życiowych celów.
Lidia Kania, Izabela Majcherczyk
Konferencja w Mielcu

Izabela Majcherczyk
Lidia Kania
Więcej zdjęć znajduje się w galerii
Spotkanie opłatkowe klas zawodowych

W dniu 18.01.2012r. odbyło się spotkanie opłatkowe klas zawodowych. Uczniowie wykazali się swoimi umiejętnościami i przyrządzili pyszne świąteczne potrawy oraz ciasta.
Młodzież zaprezentowała też krótką część artystyczną, w której wspominała tradycje Świąt Bożego Narodzenia.
Całą uroczystość uświetniło wspólne kolędowanie przy akompaniamencie Ojca Izydora z klasztoru o.o. Bernardynów, który zaszczycił nas swoją obecnością i złożył wszystkim życzenia na Nowy Rok. Niech otacza nas zgoda, zrozumienie i spokój, a nowonarodzony Jezus obdarzy wszystkich miłością.
Izabela Majcherczyk
Konferencja w Mielcu
„ Smacznie, zdrowo, kolorowo- nakrycie stołu do podwieczorku”
W listopadzie grupa uczniów ze szkoły zawodowej i szkoły przysposabiającej do pracy po raz kolejny uczestniczyła w konferencji zorganizowanej przez SOSW w Mielcu. Spotkanie pod hasłem „Żywienie na miarę XXI w.” połączone było z konkursem dla uczniów. W tym roku wyzwaniem kulinarnym dla wychowanków było przygotowanie rarytasów zgadnie z tematem: „ Smacznie, zdrowo, kolorowo- nakrycie stołu do podwieczorku”. Ideą aranżacji było stworzenie przez całą grupę pięknie nakrytego stołu zgodnie z tematyką konkursu. Podczas gdy nauczyciele rozmawiali na temat żywności ekologicznej uczniowie prezentowali swoje umiejętności kulinarne i przygotowywali różne potrawy. Dzięki zdobytej wiedzy i umiejętności na zajęciach praktycznych nasi uczniowie wspaniale poradzili sobie z zadaniem i przygotowali babeczki z nadzieniem słodkim i słonym, warzywne koreczki w towarzystwie biedronek, koktajle. Na stole zagościł również tort owocowy. Mimo zmęczenia wszyscy wrócili uśmiechnięci, zadowoleni z własnych umiejętności i sukcesu jaki odnieśli.
Izabela Majcherczyk