SOSW

Ośrodek Szkolno-Wychowawczy im. św. Jana Pawła II w Leżajsku

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
18

Zasadnicza Szkoła Zawodowa

Zasadnicza Szkoła Zawodowa

W roku szkolnym 2005/2006 przy Specjalnym Ośrodku Szkolno- Wychowawczym została utworzona Zasadnicza Szkoła Zawodowa Specjalna dla uczniów upośledzonych w stopniu lekkim, o profilu - kucharz małej gastronomii. Jest to szkoła zawodowa trzyletnia. Do szkoły przyjmowani są kandydaci, którzy ukończyli  gimnazjum.

 

Uczniowie uczą się prawidłowego doboru środków żywnościowych, technik i procesów technologicznych stosowanych przy produkcji potraw, a także obserwują zmiany fizykochemiczne jakie zachodzą podczas ich przetwarzania.

 

Ucząc się w zsz o profilu kucharz małej gastronomii będziesz umiał:

ð  praktycznie wykorzystać poznane zasady produkcji gastronomicznej,

ð  stosować różne procesy technologiczne,

ð  stosować maszyny i urządzenia, które są używane w poszczególnych procesach technologicznych,

ð  przeprowadzić obróbkę wstępną surowców,

ð  stosować różne metody obróbki cieplnej półproduktów,

ð  sporządzać różne potrawy,

ð  wykonywać prace porządkowe w zakładach gastronomicznych

ð  posługiwać się podstawowym sprzętem stołowym i naczyniami,

ð  będziesz znał zasady nakrywania stołów na różne okoliczności,

ð  prawidłowo gospodarować surowcami, energią i wodą,

ð  pracować w zespole i doskonalić umiejętności zawodowe,

ð  scharakteryzować dokumentację obowiązującą w zakładzie gastronomicznym,

ð  stosować przepisy bhp i ppoż.

 

Uczniowie podzieleni są na grupy podczas zajęć praktycznych. Praktykę zawodową odbywają na terenie szkoły. Szkoła kończy się egzaminem,  uczniowie otrzymują tytuł - kucharz małej gastronomii.

 

Szkoła kończy się egzaminem potwierdzającym kwalifikacje zawodowe zgodnie z wytycznymi OKE w Krakowie.

Absolwenci mogą podjąć pracę w zakładach żywienia zbiorowego, restauracjach, barach, jadłodajniach, stołówkach pracowniczych, szpitalach itp.

 

opracowała: Lidia Kania

EGZAMIN POTWIERDZAJĄCY KWALIFIKACJE ZAWODOWE

zakonczenie roku
W roku szkolnym 2010/2011 uczniowie kl. III ZSZ nr 2 w Leżajsku przystąpili do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe. Egzamin ten jest formą oceny poziomu opanowania wiadomości i umiejętności z zakresu danego zawodu, określanych w standardach wymagań egzaminacyjnych. Etap pisemny składał się z 70 zadań wielokrotnego wyboru. Zadania te dotyczyły zagadnień zawodowych oraz zagadnień związanych z zatrudnieniem i działalnością gospodarczą. Podczas egzaminu praktycznego uczniowie naszego Ośrodka wykonywali zadania o takim samym stopniu trudności jak absolwenci Zasadniczej Szkoły Zawodowej z Zespołu Szkół Technicznych im. T. Kościuszki w Leżajsku. Etap praktyczny sprawdza umiejętności rozwiązywania typowych problemów zawodowych o charakterze łączenia teorii z praktyką właściwych dla zawodu. Każdy uczestnik egzaminu oceniany był niezależnie przez trzech egzaminatorów, którzy w oparciu o kryteria oceniania punktują czynności wykonywane przez zdającego.
Nasi uczniowie uzyskali bardzo wysokie wyniki zarówno z egzaminu praktycznego, jak i teoretycznego. Wierzymy, że zdobyta wiedza i umiejętności pozwolą im na zrealizowanie swoich życiowych celów.

 

Lidia Kania, Izabela Majcherczyk

Konferencja w Mielcu

mielec11Już po raz piąty uczniowie naszego Ośrodka uczestniczyli w konferencji zorganizowanej w Specjalnym Ośrodku Szkolno - Wychowawczym w Mielcu. Tegoroczne spotkanie dotyczyło świątecznych tradycji w polskich domach. Uczniowie klas zawodowych przygotowywali pierogi z różnymi nadzieniami natomiast uczniowie szkoły przysposabiającej do pracy mieli za zadanie udekorować stół. Pomysłów na dekorację stołu było wiele: bombki ze wstążeczek, choinki z szyszek, pomarańcze nadziewane goździkami. Całość pięknie komponowała się z przygotowanymi potrawami. Na stole znalazły się gołąbki z kaszą i ryżem, sos grzybowy, ryba w galarecie, śledzie ze śliwką kalifornijską. Oczywiście na wigilijnym stole nie mogło też zabraknąć słodkości. Zachwyt wzbudził tort orzechowo-kokosowy z migdałami, makowiec oraz piernik. Wszystkie przygotowane potrawy zostały wyróżnione przez organizatorów i innych gości. Uczestnicy konkursu uśmiechnięci, zadowoleni w radosnych i świątecznych nastrojach wrócili do domów z dyplomami i upominkami.

 

Izabela Majcherczyk
Lidia Kania

Więcej zdjęć znajduje się w galerii

Spotkanie opłatkowe klas zawodowych

oplatekzsz
W dniu 18.01.2012r. odbyło się spotkanie opłatkowe klas zawodowych. Uczniowie wykazali się swoimi umiejętnościami i przyrządzili pyszne świąteczne potrawy oraz ciasta.
Młodzież zaprezentowała też krótką część artystyczną, w której wspominała tradycje Świąt Bożego Narodzenia.
Całą uroczystość uświetniło wspólne kolędowanie przy akompaniamencie Ojca Izydora z klasztoru o.o. Bernardynów, który zaszczycił nas swoją obecnością i złożył wszystkim życzenia na Nowy Rok. Niech otacza nas zgoda, zrozumienie i spokój, a nowonarodzony Jezus obdarzy wszystkich miłością.

 

Izabela Majcherczyk

Konferencja w Mielcu

mielec122
„ Smacznie, zdrowo, kolorowo- nakrycie stołu do podwieczorku”

W listopadzie grupa uczniów ze szkoły zawodowej i szkoły przysposabiającej do pracy po raz kolejny uczestniczyła w konferencji zorganizowanej przez SOSW w Mielcu. Spotkanie pod hasłem „Żywienie na miarę XXI w.” połączone było z konkursem dla uczniów. W tym roku wyzwaniem kulinarnym dla wychowanków było przygotowanie rarytasów zgadnie z tematem: „ Smacznie, zdrowo, kolorowo- nakrycie stołu do podwieczorku”. Ideą aranżacji było stworzenie przez całą grupę pięknie nakrytego stołu zgodnie z tematyką konkursu. Podczas gdy nauczyciele rozmawiali na temat żywności ekologicznej uczniowie prezentowali swoje umiejętności kulinarne i przygotowywali różne potrawy. Dzięki zdobytej wiedzy i umiejętności na zajęciach praktycznych nasi uczniowie wspaniale poradzili sobie z zadaniem i przygotowali babeczki z nadzieniem słodkim i słonym, warzywne koreczki w towarzystwie biedronek, koktajle.  Na stole zagościł również tort owocowy. Mimo zmęczenia wszyscy wrócili uśmiechnięci, zadowoleni z własnych umiejętności i sukcesu jaki odnieśli.

 

Izabela Majcherczyk

Czytaj więcej...

Szukaj

Pokaz SOSW

6-latki w szkole

Nasz kanał Youtube

Analiza egzaminów