Szkoły
Zajęcia Rew.-Wych.
WWRD
Projekty europejskie
Erasmus C.H.A.N.G.E
Erasmus+
Comenius w ośrodku
Comenius
Zasadnicza Szkoła Zawodowa
W roku szkolnym 2005/2006 przy Specjalnym Ośrodku Szkolno- Wychowawczym została utworzona Zasadnicza Szkoła Zawodowa Specjalna dla uczniów upośledzonych w stopniu lekkim, o profilu - kucharz małej gastronomii. Jest to szkoła zawodowa trzyletnia. Do szkoły przyjmowani są kandydaci, którzy ukończyli gimnazjum.
Uczniowie uczą się prawidłowego doboru środków żywnościowych, technik i procesów technologicznych stosowanych przy produkcji potraw, a także obserwują zmiany fizykochemiczne jakie zachodzą podczas ich przetwarzania.
Ucząc się w zsz o profilu kucharz małej gastronomii będziesz umiał:
ð praktycznie wykorzystać poznane zasady produkcji gastronomicznej,
ð stosować różne procesy technologiczne,
ð stosować maszyny i urządzenia, które są używane w poszczególnych procesach technologicznych,
ð przeprowadzić obróbkę wstępną surowców,
ð stosować różne metody obróbki cieplnej półproduktów,
ð sporządzać różne potrawy,
ð wykonywać prace porządkowe w zakładach gastronomicznych
ð posługiwać się podstawowym sprzętem stołowym i naczyniami,
ð będziesz znał zasady nakrywania stołów na różne okoliczności,
ð prawidłowo gospodarować surowcami, energią i wodą,
ð pracować w zespole i doskonalić umiejętności zawodowe,
ð scharakteryzować dokumentację obowiązującą w zakładzie gastronomicznym,
ð stosować przepisy bhp i ppoż.
Uczniowie podzieleni są na grupy podczas zajęć praktycznych. Praktykę zawodową odbywają na terenie szkoły. Szkoła kończy się egzaminem, uczniowie otrzymują tytuł - kucharz małej gastronomii.
Szkoła kończy się egzaminem potwierdzającym kwalifikacje zawodowe zgodnie z wytycznymi OKE w Krakowie.
Absolwenci mogą podjąć pracę w zakładach żywienia zbiorowego, restauracjach, barach, jadłodajniach, stołówkach pracowniczych, szpitalach itp.
opracowała: Lidia Kania